Estate Planning

ESTATE PLANNING

download

In het eerste nummer van Fiskompass hebben wij aangekondigd dat wij binnen ons kantoor een afdeling Estate Planning (Familiale Vermogens- en Successieplanning) opstarten.

Maar, wat is nu juist Estate Planning?  Wat houdt dit precies in?
Estate Planning betreft alle vragen van organisatie en overdracht van het vermogen, zowel met effect tijdens het leven als met effect na het overlijden.  De estate planning of vermogensplanning werkt steeds een regeling uit waarbij vermogen van een natuurlijk persoon overgaat naar een ander natuurlijk persoon of naar een rechtspersoon:
- Bij leven en/of overlijden
- Gedeeltelijk of geheel
- Eventueel mits bepaalde voorwaarden, lasten en modaliteiten
- Met behoud van controle
- Met behoud van inkomsten
- Tegen een fiscaal zo gunstig mogelijk regime

Al deze aspecten tonen meteen aan dat estate planning een complex gegeven is.  Maar, Estate Planning is ook gemoedsrust.
In eerste instantie moet men nadenken over de vragen: wie krijgt wat, wanneer, hoe en onder welke voorwaarden.
Estate planning mag immers niet leiden tot constructies en ingewikkelde structuren die alleen maar ingegeven zijn door een fiscale besparingsobsessie.  De fiscale planning is nodig maar komt niet noodzakelijk op de allereerste plaats.

Estate Planning is verder een continu en gefaseerd gebeuren.  Hoe wil men de opvolging van zijn bedrijf regelen, hoeveel wil men schenken aan de kinderen, wie wil men in zijn testament bevoordelen.  De antwoorden op deze vragen zullen zeker evolueren met de toekomst.  Het is daarom verstandig om af en toe de planning te evalueren en na te gaan of deze nog voldoet aan de gestelde verwachtingen.

Estate Planning is een geheel van acties die enerzijds effect hebben tijdens het leven en deze die slechts effect hebben bij het overlijden.  Een goede vermogensplanning impliceert niet noodzakelijk dat alle maatregelen onmiddellijk effect moeten hebben.  Een jonge bedrijfsleider van 40 jaar zal meestal niets willen horen van regelingen die effect hebben tijdens zijn leven.  Maar enkele jaren later heeft hij daar misschien wel behoefte aan.
Een zeer belangrijk aspect van de estate planning is de mate van behoud van controle en/of behoud van inkomsten.
Dit aspect weegt uiteraard zwaarder door bij de vermogensplanning met effect bij leven.

In de volgende nummers zullen wij eerst de Vermogensplanning met effect bij leven behandelen :
- Huwelijksvermogensrecht
- Schenkingen
- Vennootschapsrechtelijke technieken

In de volgende nummers zullen wij eerst de Vermogensplanning met effect bij leven behandelen :
- Huwelijksvermogensrecht
- Schenkingen
- Vennootschapsrechtelijke technieken

Nadien gaan we dieper in op de Vermogensplanning met effect na overlijden :
- Huwelijksvermogensrecht
- Testamenten
- Vennootschapsrechtelijke technieken

Marc Forceville
Accountant-Belastingconsulent

Nouvelles

Le sigle ESG fait référence aux critères environnementaux, sociaux et de gouvernance (Environmental, Social en Governance). Mais que savez-vous d'autre à propos des ESG ? Et pourquoi ne pourrez-vous plus y échapper cette année en tant qu'entrepreneur ?

En ce début d'année, nous vous donnons un aperçu de ce qui change en matière de droits d'enregistrement sur les biens immobiliers en Flandre.

En 2024, comme chaque année, vous devrez tenir compte de nouvelles règles fiscales qui peuvent avoir un impact sur votre société et vos collaborateurs. Nous avons épinglé pour vous quelques mesures importantes :

Abonnez-vous à notre lettre d'info