Notionele intrestaftrek - een stand van zaken

De notionele intrestaftrek - een stand van zaken

De nieuwe maatregel ivm de notionele intrestaftrek is op dit ogenblik ongeveer een jaar in voege.
Even kort het geheugen opfrissen: alle vennootschappen kunnen genieten van een extra belastingaftrek (vermindering van de belastbare basis) die berekend wordt in functie van het eigen vermogen.
De basis voor de berekening wordt gevormd door het bedrag van het eigen vermogen zoals dit blijkt uit de balans van het vorige belastbare tijdperk.
Deze berekeningsbasis moet in een aantal gevallen wel gecorrigeerd worden met een aantal balansposten.
De belangrijkste correctieposten hebben betrekking op eigen aandelen en financiële vaste activa, buitenlandse onroerende goederen, onroerende goederen die gebruikt worden door de bedrijfsleiders (zaakvoerders, bestuurders).
We gaan hier niet verder in op de preciese berekeningen.

Deze maatregel werd van kracht vanaf het aanslagjaar 2007 (balansen vanaf 31/12/2006) en kende blijkbaar in het bedrijfsleven een groot succes.
Het succes was zelfs zo groot dat de begroting hierdoor extra onder druk kwam te staan.

Tijdens de regeringsonderhandelingen van de afgelopen zes maanden konden we dan ook regelmatig lezen in de pers dat het gat in de begroting te wijten was aan een misbruik van de notionele intrestaftrek.
Hierbij gingen sommigen, o.a. dhr Vandermaelen (SPA), zo ver dat ze gewoonweg de afschaffing gingen eisen van deze inmiddels populair geworden maatregel.
België zou nogal een figuur slaan.  Eerst is dhr. Verhofstadt met heel veel tamtam deze maatregel gaan aankondigen in het Verre Oosten, USA en andere landen.
Men wou immers op basis van deze maatregel belangrijke buitenlandse investeringen aantrekken en bedrijven ertoe bewegen om zich in België te vestigen.
En dan zouden we nu al deze maatregel al na amper 1 jaar terug afschaffen!!!
De waarheid is dat de kostprijs van deze maatregel, misschien wel bewust, veel te laag werd ingeschat en dat deze maatregel dus veel zwaarder ging wegen op de begroting.
Het bedrijfsleven heeft blijkbaar fel gereageerd op de introductie van deze maatregel: massaal werden er immers kapitaalsverhogingen en reorganisaties doorgevoerd zodat men maximaal kon profiteren van de notionele intrestaftrek.

Ondertussen heeft de interimregering, onder leiding van dhr. Guy Verhofstadt, al diverse malen in de media bevestigd dat de maatregel volledig behouden blijft.  Men wil blijkbaar kost wat kost gezichtsverlies vermijden.

Zoals voorzien in de oorspronkelijke wettekst wordt het percentage van de notionele intrestaftrek jaarlijks aangepast aan de evolutie van OLO op 10 jaar.
Zo wordt voor het aanslagjaar 2009 (balansen van toepassing vanaf 31/12/2008) het basistarief opgetrokken van 3,781% naar 4,307%.
Voor KMO's stijgt het percentage van 4,281% naar 4,807%.

De aftrekpercentages voor de verschillende jaren zijn de volgende:

                       Niet-KMO            KMO
 
  Aj 2007          3,442 %              3,942 %
  Aj 2008          3,781 %              4,281 %
  Aj 2009          4,307 %              4,807 %

Wij volgen de verdere evolutie op de voet.

Marc Forceville
Accountant-Belastingconsulent.

Leuven, 17/01/2008

Nieuws

De drie letters staan voor Environmental, Social en Governance. Maar wat weet u nog meer over ESG? En waarom kunt u er als ondernemer dit jaar écht niet meer omheen?

Bij de start van een nieuw jaar geven we u een overzicht van wijzigingen aan de registratierechten op onroerende goederen in Vlaanderen.

Zoals elk jaar moet u ook in 2024 rekening houden met nieuwe fiscale regels die een impact kunnen hebben op uw vennootschap en medewerkers. We zetten enkele opvallende maatregelen in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief