Goedkoper op Restaurant!

Op restaurant gaan wordt goedkoper!

Sinds inkomstenjaar 2004 (aanslagjaar 2005) werd de aftrekbaarheid van restaurantkosten opgetrokken van 50% naar 62,5%.  Deze regel van beperkte aftrekbaarheid werd meteen ook uitgebreid naar de restaurantkosten gemaakt in het buitenland, dewelke voordien volledig als beroepskost aftrekbaar waren.

Initieel werd voorzien om vanaf het inkomstenjaar 2005 de aftrek van restaurantkosten verder op te trekken naar 75%.  Hieraan werd echter enige wijziging aangebracht.

De regering heeft inmiddels immers beslist om de aftrek van restaurantkosten voor inkomstenjaar 2005 vast te leggen op 69% en om vanaf inkomstenjaar 2006 over te gaan tot een aftrek van 75%.
Voor alle duidelijkheid, de btw geheven op restaurantkosten is niet terugvorderbaar via de btw-aangifte.

Overzicht     Restaurantkosten    Aftrekbaar als beroepskost
Vanaf inkomstenjaar 2004   62,5% aftrekbaar
Vanaf inkomstenjaar 2005   69,0% aftrekbaar
Vanaf inkomstenjaar 2006   75,0% aftrekbaar

Op voormelde aftrekbeperking bestaat een uitzondering voor vertegenwoordigers van de voedingssector en voor restaurantkosten die als voordeel van alle aard worden belast bij de verkrijger.

Wat zijn restaurantkosten?

Onder restaurantkosten dient te worden begrepen: kosten van maaltijden die worden opgediend in een restaurant met inbegrip van de erbij geserveerde dranken alsmede de verkochte rookwaren.  Niet enkel 'de klassieke' restaurants komen in aanmerking doch ook frituren, snackbars, fastfoodzaken, enz.

Zijn alle restaurantkosten aftrekbaar?

Neen!  Enkel beroepsmatige restaurantkosten zijn aftrekbaar.  Het is dus belangrijk om in de eerste plaats het beroepskarakter van de restaurantkosten te kunnen aantonen.
Deze voorwaarden zijn omschreven in artikel 49 van het wetboek inkomstenbelastingen.
De restaurantkosten moeten:
• een verband hebben met de beroepswerkzaamheid;
• tijdens het belastbaar tijdperk zijn gedaan of gedragen om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden;
• met bewijskrachtige stukken worden gestaafd. 

In principe is het gekende 'BTW-ontvangstbewijs', ook wel 'BTW-bonnetje' genaamd, een voldoende bewijsmiddel.  Er dient geen BTW-ontvangstbewijs te worden uitgereikt door café's, snackbars, edm. die slechts lichte maaltijden serveren en verplicht met brood worden opgediend.

Teveel is teveel

Niet alleen voor uw gezondheid maar ook voor de fiscus.  De Administratie kan immers alle kosten die op onredelijke wijze de beroepsbehoefte overtreffen verwerpen.

Een goede raad

Noteer (indien mogelijk) op de achterzijde van het 'BTW-ontvangstbewijs' de naam van uw beroepsrelatie met wie u bent gaan tafelen.  Dit zal het beroepsmatig karakter bij een fiscale controle vergemakkelijken.

Noteer (indien mogelijk) op de achterzijde van het 'BTW-ontvangstbewijs' de naam van uw beroepsrelatie met wie u bent gaan tafelen.  Dit zal het beroepsmatig karakter bij een fiscale controle vergemakkelijken.

Marc Poncelet
Accountant-Belastingconsulent.

Leuven, oktober 2005

klik om te downloaden

U kan dit artikel ook downloaden als pdf-document.

Nouvelles

Les frais sont en principe déductibles dans l'année au cours de laquelle ils ont été faits ou supportés. Suite à la réforme de l'impôt des sociétés, il va y avoir du changement pour les frais qui se rapportent en réalité à un autre exercice.

La déductibilité des frais de restauration a longtemps été sujette à discussion. S'agit-il de frais de réception partiellement déductibles ? Ou de frais de publicité déductibles à 100 % ? Le ministre fait preuve de souplesse. Les frais de restauration exposés dans le cadre d'un événement publicitaire sont à présent entièrement déductibles.

Les revenus de biens immobiliers appartenant à un Belge sont imposés en Belgique, et ce, même lorsque le bien est situé à l'étranger. Le problème est que les biens étrangers sont imposés différemment des biens belges. La Cour de justice de l'Union européenne considère qu'il s'agit là d'une inégalité de traitement et condamne notre pays. La Belgique va devoir adapter sa législation.

Abonnez-vous à notre lettre d'info