Kleine ondernemingen: wie wordt er uitgesloten?

Kleine ondernemingen zijn van btw vrijgesteld: ze moeten geen btw aanrekenen op hun diensten, maar mogen evenmin de btw die ze zelf betalen, aftrekken. Een onderneming is ‘klein’ voor de btw als ze een omzet heeft die minder bedraagt dan 25.000 EUR. Sommige ondernemingen worden evenwel van de bijzondere regeling uitgesloten, zelfs als ze onder de drempel blijven.

Ondernemingen die volledig worden uitgesloten

Btw-eenheden worden sowieso uitgesloten.

Ondernemingen die regelmatig één van de hierna genoemde handelingen stellen, zijn voor hun volledige activiteit van de vrijstelling uitgesloten. Ook als ze naast de geviseerde handelingen, nog andere activiteiten ontplooien.

Het gaat om:

werken in onroerende staat en ermee gelijkgestelde handelingen;

horecadiensten, waarvoor ze moeten werken met een geregistreerd kassasysteem;

leveringen van oude materialen, van oude materialen ongeschikt voor hergebruik in dezelfde staat, van industrieel en niet-industrieel afval, van afval voor hergebruik, van gedeeltelijk verwerkt afval en van schroot.

Handelingen die worden uitgesloten

Daarnaast zijn er nog de handelingen die worden uitgesloten van de vrijstellingsregeling. Dat wil zeggen dat enkel deze specifieke handelingen niet vrijgesteld zijn. De kleine onderneming moet daar dus wel btw voor aanrekenen (net zoals alle andere ondernemingen). De kleine onderneming blijft dus voor haar andere handelingen wel onder de vrijstelling vallen. Hierin zit het verschil met de hierboven genoemde handelingen: als een onderneming de bovengenoemde handelingen stelt, verliest de onderneming haar recht op de vrijstelling volledig. Hier is dat niet het geval.

De volgende handelingen komen niet in aanmerking voor de vrijstelling, zelfs niet als ze door een kleine onderneming worden verricht:

verkopen door toevallige belastingplichtigen van nieuwe gebouwen (verkregen met btw);

vestigingen en overdrachten door toevallige belastingplichtigen van andere zakelijke rechten, op onroerende goederen (andere manieren om onroerend goed over te dragen dan het 'verkopen' = overdragen van het eigendomsrecht. Bijvoorbeeld: een vruchtgebruik);

toevallige leveringen van nieuwe vervoermiddelen naar een andere EU-lidstaat;

leveringen van tabaksfabrikaten (sigaretten, roltabak);

leveringen door een visser van zijn vangst in de gemeentelijke vismijnen van de aanvoerhavens;

handelingen verricht door een belastingplichtige die niet in België is gevestigd;

'verborgen' handelingen, dat zijn handelingen die niet werden aangegeven maar tijdens een controle werden vastgesteld;

ongeoorloofde handelingen, dat zijn handelingen die bij wet verboden zijn of in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden.

Nieuws

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?

Sinds 1 augustus 2021 kan de oprichting van een vennootschap (of een andere rechtspersoon) volledig digitaal en op afstand. Een tussenkomst van de notaris is nog steeds vereist, maar de partijen kunnen gewoon via een videoconferentie verschijnen. De authentieke oprichtingsakte wordt dan van op afstand ondertekend via de elektronische handtekening van de oprichters en de notaris.

Op 21 juni 2023 ondertekenden België en Nederland een nieuw dubbelbelastingverdrag. Met dit nieuwe verdrag willen de beleidsmakers in beide landen de volgende struikelblokken wegwerken.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief