Feestdagenregeling voor 2017

Als een feestdag samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in uw onderneming, moet hij worden vervangen. Vóór 15 december a.s. moet u in de lokalen van uw onderneming een bericht aanplakken met de vervangingsdagen van 2017.

Tewerkstelling op feestdagen

De wetgeving op de feestdagen garandeert jaarlijks tien bijkomende rustdagen voor werknemers in de privésector. Tewerkstelling op een officiële feestdag is in principe wettelijk verboden. Voor bepaalde activiteiten en in bepaalde sectoren mogen werknemers wel op zondag en dus ook op een feestdag werken.

Wanneer een feestdag met een zondag of een gewone inactiviteitsdag samenvalt, moet hij door een gewone activiteitsdag worden vervangen.
Een gewone inactiviteitsdag is een dag waarop volgens het arbeidsreglement in de onderneming normaal niet wordt gewerkt (bv. de zaterdag in een gewone vijfdagenweek of de maandag voor een winkel die van dinsdag tot zaterdag open is).
De vervangingsdag moet worden vastgesteld op een gewone activiteitsdag in de onderneming. Deze dag kan vrij worden gekozen, maar moet binnen hetzelfde kalenderjaar vallen.

Wettelijke feestdagen in 2017

Jaarlijks zijn er tien wettelijke feestdagen.
De wettelijke feestdagen in 2017 zijn:
1. Nieuwjaar: zondag 1 januari 2017
2. Paasmaandag: maandag 17 april 2017
3. Feest van de Arbeid: maandag 1 mei 2017
4. O.L.H. Hemelvaart: donderdag 25 mei 2017
5. Pinkstermaandag: maandag 5 juni 2017
6. Nationale feestdag: vrijdag 21 juli 2017
7. O.L.V. Tenhemelopneming: dinsdag 15 augustus 2017
8. Allerheiligen: woensdag 1 november 2017
9. Wapenstilstand: zaterdag 11 november 2017
10. Kerstmis: maandag 25 december 2017

Extra-wettelijke feestdagen in 2017

De regionale of communautaire feestdagen die in bepaalde sectoren worden toegekend, zijn: dinsdag 11 juli 2017 (Vlaamse Gemeenschap); woensdag 27 september 2017 (Franse Gemeenschap) en woensdag 15 november 2017 (Duitstalige Gemeenschap).

Feestdagenregeling

Voor volgend jaar moet in een onderneming waar op zaterdag en zondag niet wordt gewerkt, een vervangingsdag voor zondag 1 januari 2017 (nieuwjaar) en zaterdag 11 november 2017 (wapenstilstand) worden bepaald. Indien er op sectoraal of op bedrijfsniveau geen beslissing wordt genomen of de vervangingsdag niet overeenkomstig de regels is vastgesteld, wordt de feestdag vervangen door de eerste activiteitsdag die na de feestdag volgt. De keuze van de vervangingsdag mag ook aan de werknemers worden overgelaten. Zij mogen de vervangingsdag dan vrij opnemen zoals een dag jaarlijkse vakantie.
Een bericht met de vervangingsdagen van de feestdagen voor 2017 moet ten slotte -vóór 15 december a.s.- in de lokalen van de onderneming worden aangeplakt.

Nieuws

Eind september 2023 bereikte minister van Financiën Vincent Van Peteghem in de ministerraad een akkoord over de verplichte invoering van digitale facturatie (e-invoicing) tussen ondernemingen vanaf 1 januari 2026. Er wordt een ruime overgangstermijn voorzien, zodat elke belastingplichtige de kans krijgt om zich aan te passen aan deze nieuwe werkwijze.

Via de investeringsaftrek kan een onderneming een gedeelte van haar winst vrijstellen voor bepaalde nieuwe investeringen die zij tijdens het belastbare tijdperk heeft gedaan. Met welke (gewijzigde) percentages voor de investeringsaftrek moet u rekening houden?

Mobiliteit en duurzaamheid gaan alsmaar vaker hand in hand. Ook op fiscaal vlak zien we dat beide thema's nauwer op elkaar afgestemd worden, onder meer via de wet inzake de 'fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit' die de federale regering twee jaar geleden publiceerde.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief