Een smartphone van de zaak? Splits de factuur op

Een smartphone die u gratis ter beschikking krijgt van uw vennootschap, is een voordeel van alle aard. Toch hoeft u er niet altijd belasting op te betalen. Hoe kan dat? Door uw factuur op te splitsen tussen beroepsgebruik en privégebruik.

Fiscaal forfait voor smartphone

Het fiscaal forfait voor het belastbaar voordeel voor een smartphone die een bedrijfsleider of werknemer ter beschikking krijgt:

Het toestel: 36 euro per jaar.

Internetaansluiting: 60 euro per jaar.

Het telefoonabonnement: 48 euro per jaar.

De forfaits gelden per toestel. Voor een smartphone met internet- en telefoonabonnement komt dat neer op 144 euro = 36 + 60 + 48.

Opsplitsen beroepsgebruik en privégebruik?

Waarom opsplitsen?  De bedrijfsleider (of werknemer) krijgt dan een maximale belwaarde die overeenstemt  met het (geschat)  beroepsgebruik.  Dit deel van de factuur betaalt de werkgever. De bedrijfsleider gebruikt meer dan deze belwaarde. Dit surplus is het privégebruik. Dit deel van de factuur betaalt hij zelf. Deze manier van werken wordt ook wel de split bill genoemd.

Doordat de bedrijfsleider of werknemer zelf betaalt voor zijn privégebruik is er eigenlijk geen belastbaar voordeel van alle aard meer.

Waar zit het voordeel als ik zelf een deel betaal?

Toch heeft u als bedrijfsleider of werknemer een voordeel. U betaalt zelf alleen voor het privégebruik (deel van het abonnement).  Het toestel wordt echter volledig betaald door de vennootschap. Ook al wordt het toestel ook gebruikt om privé te bellen. En het toestel geniet mee van het voordeel van de split bill. Ook al betaalt u geen bijdrage voor het toestel zelf, toch wordt het niet als belastbaar voordeel van alle aard gezien.

Voorwaarden?

Voorwaarde is dat het maximumbedrag is vastgesteld overeenkomstig ernstige normen. De criteria moeten overeenstemmen met het echte beroepsgebruik.

Deze regeling geldt alleen voor smartphones en gsm's. Tablets zijn uitgesloten.

Nieuws

Als gevolg van de nieuwe vennootschapswetgeving, die in 2019 van kracht werd, moeten alle bestaande vennootschappen vóór 1 januari 2024 hun statuten aanpassen. Deze verplichting zorgt bij heel wat ondernemers voor de nodige wrevel, omdat dit voor extra kosten zorgt. Toch kunt u deze maatregel als een opportuniteit – en dus waardevolle investering – bekijken…

Uw accountant doet meer dan uw boekhouding. Hij of zij is ook perfect geplaatst om u te adviseren in diverse aspecten van het ondernemerschap.

Om cashflowproblemen te vermijden is een strikte opvolging van uitgaande facturen essentieel. In dit artikel geven we enkele tips om daadkrachtig maar beleefd om te gaan met wanbetalers.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief