Attest bedrijfsbeheer bijna verleden tijd

Plannen om een eigen zaak te starten? Dan moet u de nodige ondernemersvaardigheden bewijzen aan de hand van een attest Basiskennis Bedrijfsbeheer. Vanaf 1 september 2018 is dit attest niet langer wettelijk verplicht. Althans voor ondernemers in Vlaanderen. Gerichte opleidingen die nuttig zijn bij de start en tijdens andere ondernemerscycli zullen het verdwijnen van het attest opvangen.

Sinds de zesde staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor de vestigingswetgeving. Deze wet uit 1958 vereist dat iedere ondernemer een aantal ondernemersvaardigheden bewijst via 1. een attest bedrijfsbeheer en 2. via specifieke beroepsbekwaamheden voor een aantal gereglementeerde beroepen. Die vereisten zijn niet langer verenigbaar met een Europese richtlijn. De wet biedt ook geen kader voor nieuwe ondernemingsvormen zoals deeleconomie, e-diensten en pop-ups.

Vestigingswet: algemeen ondernemersattest

Het attest Basiskennis Bedrijfsbeheer wordt behaald als u een aantal vakken rond economie gevolgd hebt. Dat kan in het reguliere onderwijs, bij Syntra of bij een Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO). De Vlaamse regering schaft vanaf 1 september 2018 deze verplichting af.

Het attest werd destijds ingevoerd om aan faillissementspreventie te doen. Wat blijkt? Het attest werkt niet tegen faillissementen, maar is eerder een drempel om te gaan ondernemen. Bovendien biedt het geen zekerheid over de ondernemersvaardigheden. Het is een momentopname zonder garantie op succesvol ondernemen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest blijft de huidige vestigingswetgeving (voorlopig) van toepassing.
Het adres van uw maatschappelijk zetel of het domicilieadres bepaalt of uw onderneming het attest moet kunnen voorleggen.

Vestigingswet: specifieke beroepskennis

Voor een gereglementeerd beroep is naast het attest Basiskennis Bedrijfsbeheer, ook een specifieke beroepsbekwaamheid vereist o.m. op basis van het diploma en van zgn. praktijkervaring. Omdat deze regelgeving in conflict komt met Europese regelgeving die stelt dat elke Europeaan op een gelijke basis een onderneming moet kunnen starten in elke lidstaat, heeft de Vlaamse wetgever ingegrepen. In Vlaanderen is die vereiste beroepskennis sinds 1 januari 2018 afgeschaft voor de volgende gereglementeerde beroepen:

• slager - groothandelaar
• droogkuiser - verver
• restaurateur of traiteur-banketaannemer
• brood- en banketbakker
• kapper
• schoonheidsspecialist
• masseur
• voetverzorging
• opticien
• dentaaltechnicus
• begrafenisondernemer
• beenhouwer-spekslager
• en de gereglementeerde zelfstandige activiteiten met betrekking tot fietsen en motorvoertuigen

Een uitzondering geldt voor de bouwsector en de gereglementeerde activiteit van frigorist-installateur (beroep van koeltechnicus en elektrotechniek).

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in het Waalse Gewest blijft de vestigingswetgeving onverminderd van toepassing. Dus ook voor de gereglementeerde activiteiten die in Vlaanderen werden afgeschaft. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nieuws

Als een zelfstandige een gemeenschappelijk gebouw gebruikt voor beroepsdoeleinden, dan moeten de kosten en afschrijvingen niet alleen beperkt worden tot het beroepsgedeelte, maar vervolgens ook tot zijn of haar aandeel in de eigendom. Voor gebouwen in de huwelijksgemeenschap bestaat er een bijzondere administratieve tolerantie.

Heeft u te veel btw doorgestort aan de Staat, dan heeft u de keuze: ofwel draagt u het krediet over naar de volgende maand of het volgende kwartaal, ofwel vraagt u de teveel betaalde btw terug. Maar voor een teruggave geldt een verjaringstermijn van drie jaar. De vraag is nu: wanneer die termijn begint te lopen?

Wat gebeurt er als een aandeelhouder zijn aandelen overdraagt vóór de volstorting ervan? Ook onder het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) blijft die vraag relevant.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief