Activeerde u al uw eBox?

Eind september is ook de FOD Financiën in het project van de eBox getreden. Daarmee stapt een belangrijke speler in het project dat overheid en burgers op digitale wijze met elkaar moet verbinden.

Wat is “my e-box”?

My e-box is een beveiligde interface waarmee u documenten van overheidsinstellingen kan ontvangen, inzien en beheren. Het is dus in eerste instantie een digitale brievenbus. Het is wel één-richtingsverkeer: u kan er zelf (momenteel) nog geen documenten mee verzenden.

Die documenten kunnen afkomstig zijn van tal van overheidsinstellingen en organisaties.
Een greep uit het aanbod:

FOD Financiën;

FOD Justitie;

Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening;

Rijksdienst voor Sociale Zekerheid;

Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie;

SIGeDIS;

FAMIFED; ...

Zitten momenteel ook al op “my e-box”: het OCMW van Antwerpen, enkele gemeenten en zelfs een gerechtsdeurwaarder.

Welke documenten?

De documenten in my e-box zijn in principe documenten die voor u persoonlijk bestemd zijn, zoals documenten uit uw persoonlijke dossier bij een overheidsinstelling, toelichting bij wijzigingen in dat dossier, beslissingen over aanvragen, ... Ook attesten of andere aanvragen die u deed kunnen via my e-box ter beschikking gesteld worden.

Zodra je je hebt geregistreerd, kunnen uw documenten terechtkomen in uw my e-box-account. U moet zelf kiezen of u my e-box als communicatiekanaal wilt gebruiken. Als u daarvoor kiest dan moet u in uw profiel ook het email-adres invullen waarop u notificaties kan ontvangen. Op die manier wordt u verwittigd telkens een document in uw account verschijnt.

Opgepast: die documenten blijven niet eeuwig in uw e-box zitten. Naargelang de aard van het document blijven ze er 1 maand tot 3 jaar beschikbaar. Als een document verwijderd gaat worden, en u heeft het nog niet geopend, dan krijgt u daar een melding van op het email-adres in uw profiel.

Veiligheid

Elke Belgische burger heeft een eigen persoonlijk e-box. Enkel u kan dus inloggen op uw account. Daartoe wordt gebruik gemaakt van het vertrouwde CSAM-platform. Daar kan u terecht met de klassieke digitale sleutels zoals uw eID-kaart. Ook met de Itsme-app kan u inloggen.

Voor de notificaties is het verleidelijk om een email-adres te gebruiken dat u dagelijks raadpleegt zoals uw professioneel email-adres. Bent u werknemer, dan moet u er rekening mee houden dat privégebruik van professionele email-adressen niet altijd toegestaan is en in het algemeen ook afgeraden wordt omwille van de confidentialiteit van de berichten.

En waar?

Je e-box kan je in eerste instantie vinden op https://myebox.be/nl. Daar kan u dan de myebox-interface activeren.
Maar uw ebox is ook raadpleegbaar via andere interfaces waaronder doccle, trusto en bpost. Gebruikt u al een dergelijke interface dan kan u wellicht volstaan met de activatie van uw ebox in die interface. U kan dan documenten van overheidsorganisaties en van privé-ondernemingen (zoals bijvoorbeeld facturen of afschriften) op één platform raadplegen.

Nieuws

Als een zelfstandige een gemeenschappelijk gebouw gebruikt voor beroepsdoeleinden, dan moeten de kosten en afschrijvingen niet alleen beperkt worden tot het beroepsgedeelte, maar vervolgens ook tot zijn of haar aandeel in de eigendom. Voor gebouwen in de huwelijksgemeenschap bestaat er een bijzondere administratieve tolerantie.

Heeft u te veel btw doorgestort aan de Staat, dan heeft u de keuze: ofwel draagt u het krediet over naar de volgende maand of het volgende kwartaal, ofwel vraagt u de teveel betaalde btw terug. Maar voor een teruggave geldt een verjaringstermijn van drie jaar. De vraag is nu: wanneer die termijn begint te lopen?

Wat gebeurt er als een aandeelhouder zijn aandelen overdraagt vóór de volstorting ervan? Ook onder het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) blijft die vraag relevant.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief