Fiscale controle in televisieprogramma: geen probleem?

In 2016 volgde een vrt-ploeg het leven zoals het is bij De Fiscus. In één van de afleveringen werd een onaangekondigde controle gevolgd. De betrokken belastingplichtige vond dat de controle-ambtenaren daarmee hun beroepsgeheim geschonden hadden. De rechtbank van eerste aanleg van Brugge oordeelde recent echter dat de actie van de fiscus legaal is. De aanslag die de belastingplichtige na de controle kreeg, is niet nietig.

Een onaangekondigde visitatie op televisie

In de omstreden aflevering deed de fiscus een inval bij een aardappelbedrijf. Tijdens het onderzoek stelden de ambtenaren allerlei onregelmatigheden vast. Alles werd gefilmd. De onderneming tekende een akkoord met de fiscus, maar wilde hier daarna op terugkomen. Volgens de belastingplichtige was het akkoord niet geldig, omdat de ambtenaren hun beroepsgeheim schonden door alles op televisie te laten uitzenden en de belastingplichtige geïntimideerd was door de aanwezigheid van de camera's.

Rechtbank ziet er geen graten in

De zaak werd aan de rechtbank van eerste aanleg van Brugge voorgelegd. De rechter komt daarbij tot de conclusie dat het akkoord en de hierop gebaseerde aanslag wel geldig zijn:

De ambtenaren mochten het onderzoek voeren.

Het onderzoek zelf is op wettig wijze verricht.

De aanwezigheid van de camera's (bodycams) is hierbij niet relevant. Zonder de aanwezigheid van de camera's had de belastingplichtige immers dezelfde gegevens moeten overleggen.

Of de ambtenaren hun beroepsgeheim geschonden hebben, doet niet ter zake.

Mag de fiscus die gegevens dan toch gebruiken?

Ja. De fiscus mag die gegevens gewoon gebruiken. Zelfs als ze onrechtmatig verkregen zouden zijn. De betrouwbaarheid van het bewijs is immers niet aangetast volgens de rechtbank.

Naar verluidt is de belastingplichtige van plan om beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Nieuws

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?

Sinds 1 augustus 2021 kan de oprichting van een vennootschap (of een andere rechtspersoon) volledig digitaal en op afstand. Een tussenkomst van de notaris is nog steeds vereist, maar de partijen kunnen gewoon via een videoconferentie verschijnen. De authentieke oprichtingsakte wordt dan van op afstand ondertekend via de elektronische handtekening van de oprichters en de notaris.

Op 21 juni 2023 ondertekenden België en Nederland een nieuw dubbelbelastingverdrag. Met dit nieuwe verdrag willen de beleidsmakers in beide landen de volgende struikelblokken wegwerken.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief