Bemiddelingsdienst beoordeelt vragen voor kwijtschelding of vermindering boetes en belastingverhogingen

Wilt u een kwijtschelding of vermindering van een belastingverhoging of fiscale boete? Dan kunt u vanaf nu een vraag richten tot de fiscale bemiddelingsdienst. De Cel administratieve sancties van deze dienst behandelt uw verzoek.

Wat?

De Cel administratieve sancties of CAS is een onderdeel van de Fiscale Bemiddelingsdienst en staat onder leiding van een college van fiscaal bemiddelaars. Vanaf 1 januari 2019 is de CAS bevoegd om uitspraak te doen over vragen tot kwijtschelding of vermindering van belastingverhogingen en administratieve boetes in:

de inkomstenbelastingen.

de met inkomstenbelasting gelijkgestelde belastingen.

de diverse rechten en taksen.

Wie?

Iedereen aan wie een boete of belastingverhoging werd opgelegd, kan vragen om de kwijtschelding of vermindering.

Wanneer?

Als er geen administratieve of gerechtelijke beroepsprocedure meer mogelijk of hangende is tegen de sanctie.

Hoe?

De vraag stelt u via een schriftelijk en gemotiveerd verzoekschrift.

Binnen de vijftien werkdagen na ontvangst van het verzoekschrift krijgt u een ontvangstbewijs.

De CAS onderzoekt de vraag en wint voor zover nodig inlichtingen in. Eventueel wordt u als verzoeker gehoord zodat u de motivering kunt vervolledigen. Na het onderzoek doet de Cel een voorstel tot beslissing. Het College van fiscaal bemiddelaars doet uiteindelijk een uitspraak. Binnen de vijftien werkdagen wordt hun beslissing bekendgemaakt met een aangetekende zending.

Nieuws

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?

Sinds 1 augustus 2021 kan de oprichting van een vennootschap (of een andere rechtspersoon) volledig digitaal en op afstand. Een tussenkomst van de notaris is nog steeds vereist, maar de partijen kunnen gewoon via een videoconferentie verschijnen. De authentieke oprichtingsakte wordt dan van op afstand ondertekend via de elektronische handtekening van de oprichters en de notaris.

Op 21 juni 2023 ondertekenden België en Nederland een nieuw dubbelbelastingverdrag. Met dit nieuwe verdrag willen de beleidsmakers in beide landen de volgende struikelblokken wegwerken.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief