Voordelen toegekend door buitenlandse ondernemingen

Wat als een buitenlandse vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan een Belgische werknemer? Wie houdt er bedrijfsvoorheffing in? Wie stelt de nodige fiches op? En is dat voordeel belastbaar?

Buitenlandse vennootschap kent voordelen toe

Het komt wel eens voor dat een multinationale vennootschap de werknemers in een bepaald land (waar één van de groepsvennootschappen is gevestigd) wil belonen met het toekennen van een voordeel van alle aard. Meestal gaat het dan om:

Aandelenopties.

Gratis aandelen.

Winstpremies.

Het gaat hier dus om voordelen van een buitenlandse (moeder)vennootschap. Niet over voordelen die worden toegekend door de Belgische werkgever zelf.

Belastbaar in België?

Eén vraag is makkelijk op te lossen. Ja, deze voordelen toegekend door een buitenlandse belastingplichtige zijn in België gewoon belastbaar bij de Belgische werknemer. Die moet het voordeel aangeven in zijn aangifte personenbelasting.

Bedrijfsvoorheffing inhouden en fiches opstellen

De Belgische overheid kan moeilijk aan buitenlandse vennootschappen de verplichting opleggen om Belgische bedrijfsvoorheffing in te houden. Dat is uiteraard een probleem. Daarom heeft de wetgever nu een wetsontwerp klaar dat de Belgische werkgever verplicht om de administratieve formaliteiten te vervullen. Het is dus de Belgische werkgever die in de toekomst de fiches moet opmaken en die de bedrijfsvoorheffing moet inhouden en doorstorten.

De ficheverplichting zal gelden vanaf kalenderjaar 2018. De inhoudingsplicht voor voordelen toegekend vanaf 1 januari 2019.

In afwachting van de goedkeuring en inwerkingtreding van deze nieuwe regels, kan een Belgische vennootschap natuurlijk steeds al vrijwillig de nodige inhoudingen doen.
Let op: als de Belgische werkgever tussenkomt in de toekenning van het voordeel, is ze nu al verplicht de BV in te houden en de fiches op te stellen.

Nieuws

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?

Sinds 1 augustus 2021 kan de oprichting van een vennootschap (of een andere rechtspersoon) volledig digitaal en op afstand. Een tussenkomst van de notaris is nog steeds vereist, maar de partijen kunnen gewoon via een videoconferentie verschijnen. De authentieke oprichtingsakte wordt dan van op afstand ondertekend via de elektronische handtekening van de oprichters en de notaris.

Op 21 juni 2023 ondertekenden België en Nederland een nieuw dubbelbelastingverdrag. Met dit nieuwe verdrag willen de beleidsmakers in beide landen de volgende struikelblokken wegwerken.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief