Fiscus geeft uitleg over de aangifteplicht van betalingen aan belastingparadijzen

Fiscus geeft uitleg over de aangifteplicht van betalingen aan belastingparadijzen

De administratie heeft een circulaire gepubliceerd die meer uitleg geeft bij de aangifteverplichting voor betalingen aan belastingparadijzen. Sinds 1 januari 2010 moeten vennootschappen alle betalingen aangeven die ze doen aan belastingparadijzen, wanneer het totaal ervan 100.000 euro overschrijdt. De fiscus interpreteert de aangifteplicht zeer ruim.

 Aangifteplicht voor alle betalingen aan belastingparadijzen

Vennootschappen die betalingen doen aan belastingparadijzen moeten dit via een speciaal formulier bij de fiscus aangeven (formulier 275F). Het gaat om alle betalingen aan personen die in een belastingparadijs gevestigd zijn waarvan het totaal van de betalingen 100 000 euro overschrijdt tijdens een bepaald boekjaar.

Het toepassingsgebied van deze regel is zeer breed. Zo gaat het om alle soorten betalingen, zowel cash als betalingen in natura. Het maakt geen verschil uit of de betaling wordt gedaan aan een vennootschap of een persoon. Zolang het gaat om effectieve betalingen aan personen gevestigd in belastingparadijzen die 100.000 euro overschrijden, moet aangifte gedaan worden.

Lijst van "belastingparadijzen"

Op de lijst van belastingparadijzen staan 30 staten.

Binnen Europa: Andorra, Guernsey, Jersey, Jethou, eiland Man, Moldavië, Monaco, Montenegro en Sark.

Het Arabisch schiereiland: Bahrein en de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al Khaimah, Sharjah, Umm al Qaiwain).

Het Caraïbisch gebied: Anguilla, de Bahama's, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Saint-Barthélemy en de Turks en Caicos eilanden.

Malediven en een reeks eilandstaten uit de Stille Oceaan: de Federatie van Micronesië, Nauru, Palau, Vanuatu en Wallis-en-Futuna.
De fiscus zal deze lijst om de twee jaar herbekijken.

Vrijstelling voor banken

In de circulaire wordt wel een uitzondering gemaakt voor banken. Als zij een betaling doen in opdracht van een klant, dan moet de klant de betaling aangeven en niet de bank.

Kost niet aftrekbaar indien niet correct aangegeven

Betalingen aan belastingparadijzen zijn niet aftrekbaar in de vennootschapsbelasting, tenzij ze aangegeven zijn op de hierboven beschreven manier én de belastingplichtige bewijst dat het om werkelijke en oprechte verrichtingen gaat (en niet om artificiële constructies).

Dat betekent dat oprechte verrichtingen die niet worden aangegeven, verworpen worden in de vennootschapsbelasting. Ook bedragen die wel worden aangegeven, maar geen verband houden met de economische realiteit, moeten opgenomen worden onder de verworpen uitgaven. Een constructie kan als artificieel aanzien worden wanneer de verrichting bedoeld is om belasting te ontduiken en geen verband houdt met de economische realiteit.

Nouvelles

L'administration fiscale a fait part de son point de vue sur les conséquences fiscales du télétravail dans une circulaire publiée fin février. S'il est vrai que cette circulaire a vu le jour dans le contexte de la crise de la Covid-19, le nouveau point de vue du fisc s'applique, indépendamment de la pandémie, à toutes les situations de télétravail depuis le 1er mars 2021.

Après deux condamnations par l'Europe, la Belgique a finalement adapté son régime d'imposition des biens immobiliers étrangers. Vous avez jusqu'à fin 2021 pour déterminer la valeur du revenu de ces biens immobiliers étrangers via une déclaration spéciale. Ensuite, vous devrez - peut-être - payer des impôts sur ce revenu.

Une prime d'émission se définit au mieux comme la différence entre le capital représenté par de nouvelles actions et le prix à payer pour ces actions. Mais comment faire si la société n'a pas de capital social ?

Abonnez-vous à notre lettre d'info