Fiscus geeft uitleg over de aangifteplicht van betalingen aan belastingparadijzen

Fiscus geeft uitleg over de aangifteplicht van betalingen aan belastingparadijzen

De administratie heeft een circulaire gepubliceerd die meer uitleg geeft bij de aangifteverplichting voor betalingen aan belastingparadijzen. Sinds 1 januari 2010 moeten vennootschappen alle betalingen aangeven die ze doen aan belastingparadijzen, wanneer het totaal ervan 100.000 euro overschrijdt. De fiscus interpreteert de aangifteplicht zeer ruim.

 Aangifteplicht voor alle betalingen aan belastingparadijzen

Vennootschappen die betalingen doen aan belastingparadijzen moeten dit via een speciaal formulier bij de fiscus aangeven (formulier 275F). Het gaat om alle betalingen aan personen die in een belastingparadijs gevestigd zijn waarvan het totaal van de betalingen 100 000 euro overschrijdt tijdens een bepaald boekjaar.

Het toepassingsgebied van deze regel is zeer breed. Zo gaat het om alle soorten betalingen, zowel cash als betalingen in natura. Het maakt geen verschil uit of de betaling wordt gedaan aan een vennootschap of een persoon. Zolang het gaat om effectieve betalingen aan personen gevestigd in belastingparadijzen die 100.000 euro overschrijden, moet aangifte gedaan worden.

Lijst van "belastingparadijzen"

Op de lijst van belastingparadijzen staan 30 staten.

Binnen Europa: Andorra, Guernsey, Jersey, Jethou, eiland Man, Moldavië, Monaco, Montenegro en Sark.

Het Arabisch schiereiland: Bahrein en de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al Khaimah, Sharjah, Umm al Qaiwain).

Het Caraïbisch gebied: Anguilla, de Bahama's, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Saint-Barthélemy en de Turks en Caicos eilanden.

Malediven en een reeks eilandstaten uit de Stille Oceaan: de Federatie van Micronesië, Nauru, Palau, Vanuatu en Wallis-en-Futuna.
De fiscus zal deze lijst om de twee jaar herbekijken.

Vrijstelling voor banken

In de circulaire wordt wel een uitzondering gemaakt voor banken. Als zij een betaling doen in opdracht van een klant, dan moet de klant de betaling aangeven en niet de bank.

Kost niet aftrekbaar indien niet correct aangegeven

Betalingen aan belastingparadijzen zijn niet aftrekbaar in de vennootschapsbelasting, tenzij ze aangegeven zijn op de hierboven beschreven manier én de belastingplichtige bewijst dat het om werkelijke en oprechte verrichtingen gaat (en niet om artificiële constructies).

Dat betekent dat oprechte verrichtingen die niet worden aangegeven, verworpen worden in de vennootschapsbelasting. Ook bedragen die wel worden aangegeven, maar geen verband houden met de economische realiteit, moeten opgenomen worden onder de verworpen uitgaven. Een constructie kan als artificieel aanzien worden wanneer de verrichting bedoeld is om belasting te ontduiken en geen verband houdt met de economische realiteit.

Nouvelles

De regeringen van ons land gebruiken meerdere technieken om de relance van de economie in het post-corona tijdperk te bewerkstelligen. Een belastingverlaging voor wie doorgaat met investeren is er één van.

On ne peut pas véritablement parler de délai. En réalité, les sociétés qui tardent à déposer leurs comptes annuels ne devront pas payer de contribution spéciale pour dépôt tardif. Mais le délai accordé n’est que de 2 mois.

Par le passé, le législateur a déjà entrepris plusieurs tentatives pour inciter l’épargnant belge à investir en actions en lui offrant des avantages fiscaux. Les deux initiatives les plus récentes sont les « tax shelters ». L’un pour entreprises débutantes, l’autre pour entreprises de croissance. Le Corona III constitue une troisième initiative en ce sens.

Abonnez-vous à notre lettre d'info